Broder Daniel

Broder Daniel var rockbandet som av många anses vara ett av Sveriges viktigaste band genom tiderna. Med sin banbrytande musikgenre har bandet varit ett enastående tillskott på den svenska musikscenen. Gruppen bildades år 1989 av Henrik Berggren och Daniel Gilbert i Göteborg och upphörde 2008 i samband med gitarristen Anders Göthbergs avlidande. Med sitt debutalbum Saturday Night Engine som utgavs år 1995 gick de snabbt in på Sverigetopplistan. År 2003 släppte bandet Cruel Town som gjorde försäljningssuccé med låten Shoreline, som också blev bandets stora genombrott. Låten uppmärksammades i programmet Sen kväll med Luuk och blev snart därefter Sveriges mest nedladdade låt.

Musiken

Broder Daniel har blivit kallade för Sveriges svar på Nirvana, då musiken på många sätt har samma mörka karaktär. Dock slutar likheterna där då Broder Daniel är ett band med en egen genre. Deras sound är unikt och det är svårt att hitta andra band som låter som dem. Broder Daniel räknas in i benämningen indiemusik, eller independent music som det också kallas. Det som framför allt kännetecknar musikgenren är att musiken ofta ges ut av mindre skivbolag där artisterna får större frihet i sin konst och kreativitet. Indiegenren förknippas också med den så kallade underground-kulturen, där värderingar och åsikter skiljer sig från olika samhällsideal.

Böckerna

”Berättelsen om Broder Daniel” är boken som utgavs år 2014, till följd av en artikel som ursprungligen publicerades av tidningen Sonic. Den arton sidor långa artikeln där bandmedlemmarna berättar sin historia publicerades sommaren 2001 och har sedan dess varit slutsåld. Denna omtalade klassiker resulterade i en nyproduktion i bokform, där bandets historia lämnade ett stort avtryck på Sverige. ”When we were winning” utgavs år 2011 och är delvis en skildring baserad på artikeln från Sonic, tillsammans med foton och berättelser fram tills bandets upplösning år 2008. Boken tar upp historier om utanförskap och galenskap, tillsammans med tragedin om Anders Göthbergs självmord.