Bloggen

Håkan Hellström

Håkan Hellström är en känd svensk artist som lyckats väl i sin karriär. Han slog igenom år 2000 med albumet Känn ingen sorg för mig Göteborg. Han är speciellt igenkänd för sina liveframträdanden och har dragit fulla hus på Ullevi i hans hemstad Göteborg flertalet gånger. Han har haft sju albumettor i Sverige.

Bland Hellströms mest igenkända låtar finns Känn ingen sorg för mig Göteborg, Kom igen Lena, Det kommer aldrig va över för mig, Valborg och Din tid kommer. Sedan genombrottet år 2000 har Håkan Hellström vunnit otaliga priser och utmärkelser, däribland årets manliga artist och årets textförfattare flertalet gånger i form av Grammisar och Rockbjörnar.

Augustifamiljen

Håkan Hellströms band heter Augustifamiljen och känns bland annat igen från SVT:s TV-program På Spåret där bandet är husband. Tre år innan gruppen gick med i På Spåret bildades den av vad som då var Håkan Hellströms kompband. Bandet har, precis som Hellström, blivit hyllat för sina speciella liveframträdanden.

Innan Hellströms genombrott spelade han i bandet Broder Daniel, som bland annat har gjort låtarna Shoreline och No time for us. När Shoreline fick sitt genombrott efter ett TV-framträdande år 2001 var Hellström fortfarande med i bandet. Låten fick ett uppsving i och med uttrycket ”Spela Shoreline”, som faktiskt finns på en minnessten i Göteborg.

Framgången

Håkan Hellströms mest spelade låt är ”Det kommer aldrig va över för mig” med över 46 miljoner spelningar. Antalet personer i publiken under Hellströms rekordspelning på Ullevi 2016 uppmättes till 70 144. Hellström ligger även tvåa och trea på publikrekordslistan på Ullevi och är en av Sveriges främsta och mest kända artister. Han tillhör numer de som tjänat stora pengar, och är väl i nivå med folk som vunnit stort.

År 2013 släpptes filmen Känn ingen sorg som är baserad på Håkan Hellströms låttexter. Under premiärhelgen gick 27 766 personer i Sverige och såg den. Efter Hellströms sista konsert sommaren 2017 berättade han att han skulle ta en paus från turnerandet tills han jobbat klart med sitt nya album, vilket kan ta flera år.

Broder Daniel

Broder Daniel var rockbandet som av många anses vara ett av Sveriges viktigaste band genom tiderna. Med sin banbrytande musikgenre har bandet varit ett enastående tillskott på den svenska musikscenen. Gruppen bildades år 1989 av Henrik Berggren och Daniel Gilbert i Göteborg och upphörde 2008 i samband med gitarristen Anders Göthbergs avlidande. Med sitt debutalbum Saturday Night Engine som utgavs år 1995 gick de snabbt in på Sverigetopplistan. År 2003 släppte bandet Cruel Town som gjorde försäljningssuccé med låten Shoreline, som också blev bandets stora genombrott. Låten uppmärksammades i programmet Sen kväll med Luuk och blev snart därefter Sveriges mest nedladdade låt.

Musiken

Broder Daniel har blivit kallade för Sveriges svar på Nirvana, då musiken på många sätt har samma mörka karaktär. Dock slutar likheterna där då Broder Daniel är ett band med en egen genre. Deras sound är unikt och det är svårt att hitta andra band som låter som dem. Broder Daniel räknas in i benämningen indiemusik, eller independent music som det också kallas. Det som framför allt kännetecknar musikgenren är att musiken ofta ges ut av mindre skivbolag där artisterna får större frihet i sin konst och kreativitet. Indiegenren förknippas också med den så kallade underground-kulturen, där värderingar och åsikter skiljer sig från olika samhällsideal.

Böckerna

”Berättelsen om Broder Daniel” är boken som utgavs år 2014, till följd av en artikel som ursprungligen publicerades av tidningen Sonic. Den arton sidor långa artikeln där bandmedlemmarna berättar sin historia publicerades sommaren 2001 och har sedan dess varit slutsåld. Denna omtalade klassiker resulterade i en nyproduktion i bokform, där bandets historia lämnade ett stort avtryck på Sverige. ”When we were winning” utgavs år 2011 och är delvis en skildring baserad på artikeln från Sonic, tillsammans med foton och berättelser fram tills bandets upplösning år 2008. Boken tar upp historier om utanförskap och galenskap, tillsammans med tragedin om Anders Göthbergs självmord.